Speculum - Medische instrumenten - Medische Producten kopen?

Het medische instrument; het speculum 

Het speculum is een medische instrument om in een lichaamsholte te kunnen kijken. Het woord speculum en in de volksmond de "Eendenbek" verwijst vaak naar een speculum, welke bedoeld word voor gebruik bij gynaecologisch onderzoek. Speculumonderzoek kan echter ook inhouden dat men een oorspeculum met een ingebouwde loep bedoeld. In deze productcategorie hebben wij het voornamelijk over speculum voor gynaecologisch onderzoek, waarmee men bijvoorbeeld uitstrijkjes maakt voor het cytologisch onderzoek.

Er zijn veel verschillende soorten gynaecologische speculum, welke vaak tussen 1800-1925 bedacht zijn door diverse artsen. Bij speculum denkt men al gauw aan pijnlijk onderzoek en dat klopt, want in de tijden dat deze varianten bedacht zijn was daar helaas minder aandacht voor. 

  • speculum volgens Seyffert
  • speculum volgens Cusco
  • speculum volgens Collins
  • speculum volgens Trelat
  • speculum volgens Semm

Welk speculum is vrouwvriendelijk en minst pijnlijk?

De meest gebruikte speculum enkele tientallen jaren terug was het model volgens Seyffert, althans zo stelt de ntvg (Ned. Tijdschr. Geneeskd., Kremer en Dony, 1987) het specifieke Seyfffert specula had slechts een vijftal openingsstanden, waardoor het verstellen als pijnlijk ervaren kon worden. Het laatst ontworpen model specula volgens Cusco is tegenwoordig meer de standaard, omdat deze  voorzien is van een stelschroef, waardoor deze in elke gewenste stand te brengen is. Daarbij klemt het Cusco speculum zichzelf vast, zodat de cliente het speculum niet meer zelf tegen hoeft te houden bij speculumonderzoek. Wij voeren vanzelfsprekend niet de speculum volgens seyffert in ons assortiment. Uiteraard wel die van Cusco.

Hiernaast hebben wij ook nog het Semm vaginaalspeculum. Het Semm speculum is voorizen van een klemsysteem waarmee u de bek van het speculum vast kunt zetten en kunt verstellen tijdens het gynaecologisch onderzoek of tijdens de behandeling. 

Het verdient aanbeveling, desondanks de vrijblijvendheid in menig instructie, om gebruik te maken van gynaecologisch glijmiddel bij voorkeur die op waterbasis. Het blijkt namelijk volgens H&W uit onderzoek (Huisarts en Wetenschap, editie 5, 2012) dat het gebruik van een lubricerende gel minder pijn veroorzaakt bij het inbrengen van de speculum en het doen van gynaecologisch onderzoek. Vaak gebruikt men ook wel eens K-Y gel

 

Nieuwsbrief

Vraag een barcode scanner aan!

Vraag een barcode scanner aan!