• Productexperts uit de zorg
  • Persoonlijke klantenservice
  • Meer dan 5 jaar expertise in medisch materiaal
  • Compleet assortiment meer dan 2.000 producten

Vaginaal speculum voor speculumonderzoek disposable en uit RVS

Het medische instrument; het vaginale speculum 

Het speculum is een medische instrument om in een lichaamsholte te kunnen kijken. Het woord speculum en in de volksmond de "Eendenbek" verwijst naar een vaginaal speculum, welke bedoeld wordt voor gebruik bij gynaecologisch onderzoek. Speculumonderzoek kan echter ook inhouden dat men een oorspeculum met een ingebouwde loep bedoeld. In deze productcategorie hebben wij het voornamelijk over vaginale speculum voor gynaecologisch onderzoek, waarmee men bijvoorbeeld uitstrijkjes maakt voor het cytologisch onderzoek.

Lees hier meer over Speculum

Er zijn veel verschillende soorten, welke vaak tussen 1800-1925 bedacht zijn door diverse artsen. Bij dit gynaecologisch onderzoekt denkt men al gauw aan pijnlijk onderzoek en dat klopt, want in de tijden dat deze varianten bedacht zijn was daar helaas minder aandacht voor. 

  • specula volgens Seyffert
  • specula volgens Cusco
  • specula volgens Collins
  • specula volgens Trelat
  • specula volgens Semm

Welk speculum is vrouwvriendelijk en minst pijnlijk?

De meest gebruikte specula enkele tientallen jaren terug was het model volgens Seyffert, althans zo stelt de ntvg (Ned. Tijdschr. Geneeskd., Kremer en Dony, 1987) het specifieke Seyfffert specula had slechts een vijftal openingsstanden, waardoor het verstellen als pijnlijk ervaren kon worden. Het laatst ontworpen model specula volgens Cusco is tegenwoordig meer de standaard, omdat deze  voorzien is van een stelschroef, waardoor deze in elke gewenste stand te brengen is. Daarbij klemt het Cusco speculum zichzelf vast, zodat de cliente het speculum niet meer zelf tegen hoeft te houden bij speculumonderzoek. Wij voeren vanzelfsprekend niet de speculum volgens seyffert in ons assortiment. Uiteraard wel die van Cusco.

Hiernaast hebben wij ook nog het Semm vaginaalspeculum. Het Semm speculum is voorizen van een klemsysteem waarmee u de bek van het speculum vast kunt zetten en kunt verstellen tijdens het gynaecologisch onderzoek of tijdens de behandeling. 

Het verdient aanbeveling, desondanks de vrijblijvendheid in menig instructie, om gebruik te maken van gynaecologisch glijmiddel bij voorkeur die op waterbasis. Het blijkt namelijk volgens H&W uit onderzoek (Huisarts en Wetenschap, editie 5, 2012) dat het gebruik van een lubricerende gel minder pijn veroorzaakt bij het inbrengen van de speculum en het doen van gynaecologisch onderzoek. Vaak gebruikt men ook wel eens K-Y gel

 

Terug naar boven

review customer

Review

"Je zoekt een betrouwbare leverancier nou dan zit je hier goed. Je wordt gebeld als er dingen niet geleverd kunnen worden, er worden alternatieven aangeboden en zeker in deze tijd is dat heel fijn als een groothandel met je meedenkt. We zijn nu voor de kliniek bezig met een maatwerk assortiment en ze helpen me zelfs met inventarisatie van wat ik allemaal heb liggen. Helemaal top dit! Wat zoek je nog meer." - Iris

Nieuwsbrief