Norovirus bescherming

Uitbraak norovirus? Daar wordt u niet gelukkig van!

U heeft last van diarree, buikpijn, misselijkheid en milde koorts? Buikgriep? Dan kunt u zomaar besmet zijn met het norovirus. En heel gek is dat niet. Want dit virus komt voor jaarlijks voor bij zo’n 500.000 mensen. Vooral in de wintermaanden kunnen mensen last hebben van het norovirus. Hoewel het tijdens het hele jaar voor kan komen.

Norovirus erg besmettelijk

Het norovirus is erg besmettelijk. Bovendien verspreidt het virus zich snel. Vaak vindt de overdracht plaats via de handen. Het virus kan lang buiten het lichaam van een gastheer overleven. Tot twee weken. En u kunt het virus dan oplopen via deurklinken, handen schudden, kranen of de spoelknop van een toilet. Maar ook via speelgoed en zelfs via bestek en bepaalde voedselproducten. Want heeft u het op uw handen dan geeft u het norovirus gemakkelijk door. Besmetting ligt meteen op de loer. Want van een hand gaat het naar de mond. Zo geeft een besmet persoon het virus heel eenvoudig door. Heeft u het virus eenmaal? Dan zit het in uw ontlasting en in uw braaksel. Ontlasting kan zelfs tot drie weken besmettelijk blijven. Wees dus erg voorzichtig met schoonmaken. Bij volwassenen verdwijnen de klachten na twee of drie dagen. Bij kinderen blijft het virus langer klachten veroorzaken. Tot één week na de besmetting. Men hoeft overigens geen klachten te krijgen. Maar ook dan bent u wel drager en kunt u wel anderen besmetten. Heeft u het virus gehad? Dan bent u circa drie maanden vrij van besmetting. U heeft dan immuniteit opgebouwd. Echter, na deze periode kunt u het gewoon weer krijgen.

Komt het voor bij medewerkers en vrijwilligers in uw zorginstelling of verpleeghuis? Stuur ze dan naar huis. Als de klachten van braken en diarree gestopt zijn, dan mogen ze na 24 uur weer aan het werk.

Norovirus in een zorginstelling

Heeft u last van het norovirus, dan is dat erg ingrijpend. Laat staan wanneer een uitbraak plaatsvindt in een zorginstelling. In een zorginstelling hebben zowel patiënten als zorgprofessionals er last van. Het virus is namelijk besmettelijk voor iedereen. Dus zowel patiënten en medewerkers kunnen ziek worden, met alle gevolgen vandien. En ook bezoekers kunnen ziek worden.  Kunt u een uitbraak voorkomen? Wij denken dat dat niet altijd lukt. Echter, u kunt uzelf wel voorbereiden. Zo maakt u de kans op een uitbraak zo klein mogelijk. Uiteraard komen we daarbij op het punt van hygiëne.  Onderstaand vindt u een aantal producten die ervoor zorgen dat in ieder geval uw handen schoon blijven.


Verwissel uw nitril handschoenen als deze vuil zijn. Maar ook als u naar een andere ruimte gaat. En was regelmatig uw handen. Omdat het virus zich verspreidt via braaksel en ontlasting, dient u vaak ook onderleggers in bed te verwisselen en te verschonen.
kunnen uiteraard een noroviruspakket voor u samenstellen. Neem dan contact met ons op. Ons gespecialiseerde team staat voor u klaar om u verder te helpen. Alle genoemde producten zijn op voorraad. Vanaf nu bent u dus voorbereid op een uitbraak.