• Productexperts uit de zorg
 • Persoonlijke klantenservice
 • Meer dan 5 jaar expertise in medisch materiaal
 • Compleet assortiment meer dan 2.000 producten

Norovirus bescherming

Dit moet u weten over het norovirus

Jaarlijks krijgen ongeveer 4,5 miljoen mensen in Nederland buikgriep. Daarvan worden ongeveer 500.000 gevallen veroorzaakt door het norovirus. In deze blogpost leggen we uit wat het norovirus is, wat de symptomen zijn en hoe het zich kan verspreiden. Ook vertellen we wat u moet weten over de preventie en behandeling van het norovirus.

Wat is het norovirus?

NorovirusHet norovirus is een zeer besmettelijk virus dat een ontsteking van de darmen kan veroorzaken, met buikgriep tot gevolg. Infecties door het norovirus steken in ons land met name in de wintermaanden de kop op, echter kan besmetting het hele jaar door plaatsvinden.

Aan welke symptomen is besmetting met het norovirus te herkennen?

Het norovirus heeft een relatief korte incubatietijd; er zit doorgaans 12 tot 48 uur tussen de besmetting en de eerste ziekteverschijnselen. Wie een besmetting met het norovirus heeft opgelopen, hoeft niet altijd ziek te worden. Degenen die wel ziek worden, kunnen een heftige, zeer plotselinge start van klachten ervaren. Tot de symptomen behoren misselijkheid, braken, koorts, hoofdpijn, buikkrampen of buikpijn en diarree. Dit zijn dezelfde symptomen die gepaard gaan met ‘gewone’ buikgriep.
Besmetting met het norovirus kan daarom alleen middels een diagnostisch onderzoek met zekerheid worden vastgesteld.

Hoe verspreid het norovirus zich?

Zoals hierboven al werd aangegeven is het norovirus is bijzonder besmettelijk. Het virus leeft in de ontlasting en het braaksel van geïnfecteerde personen. Zij kunnen anderen (ook zonder zich daarvan bewust te zijn) via de handen besmetten. Na een toiletbezoek kan het virus gemakkelijk op de WC-bril, de spoelknop, de deurklink, de kraan en de lichtschakelaar terecht komen. Andere mensen die deze objecten aanraken, lopen risico op besmetting. Degenen die het virus op hun handen krijgen, kunnen het ook weer overbrengen op andere objecten. Bovendien kan het virus via de handen al snel in de mond terecht komen.
Wanneer een geïnfecteerd persoon moet overgeven kunnen er minuscule druppeltjes in de lucht terechtkomen. En wanneer het virus eenmaal in de lucht terecht is gekomen, is het vaak slechts een kwestie van tijd voordat andere mensen het inademen en ook besmet raken.
Omdat het norovirus tot maar liefst twee weken buiten het lichaam van een gastheer kan overleven, kan één geïnfecteerde persoon makkelijk tientallen anderen besmetten. Overigens kan iemand die besmet is maar geen ziekteverschijnselen heeft, het virus wel overdragen. Degenen die het norovirus hebben gehad, hebben antistoffen opgebouwd. Zij zijn dan ongeveer drie maanden immuun voor het virus. Daarna kunnen zij echter gewoon opnieuw besmet worden.

Wat kunt u doen op het gebied van norovirus preventie?

Er zijn geen vaccins ter preventie van het norovirus beschikbaar. Er zijn echter wel maatregelen die u kunt treffen om de kans op besmetting (en daarmee een uitbraak van het virus) tot een minimum te beperken. Deze maatregelen richten zich voornamelijk op hygiëne.

Algemene preventiemaatregelen

 • Zorg voor een goede handhygiëne. Was uw handen regelmatig met water en handzeep. Doe dit in elk geval voor het klaarmaken van eten en voor het eten, en na elk toiletbezoek, na het schoonmaken, na het aaien van dieren en na het niezen, hoesten of snuiten van de neus.
 • Houd uw nagels kort.
 • Zorg voor voldoende ventilatie.
 • Maak speelgoed van kleine kinderen dagelijks schoon.

Aanvullende preventiemaatregelen in de zorg

 • Hou er rekening mee dat patiënten niet alleen elkaar, maar ook medewerkers en bezoekers van de zorginstelling kunnen besmetten.
 • Gebruik Sterillium MED handdesinfectie voor een extra goede handhygiëne. Dit product is bewezen actief tegen het norovirus.
 • Verwissel uw nitril handschoenen regelmatig. Niet alleen wanneer ze vuil zijn of u naar een andere patiënt gaat, maar ook als u een ruimte verlaat.
 • Zorg ervoor dat onderleggers in bedden extra vaak verschoond worden.
 • Laat zieke patiënten indien mogelijk een eigen toilet gebruiken. Is dat niet mogelijk? Zorg dan dat het toilet wordt schoongemaakt zodra de patiënt er gebruik van heeft gemaakt. Vervang na elk gebruik de handdoek. Nog beter is om in plaats van een handdoek gebruik te maken van een handdoekdispenser met papieren droogdoeken, zoals Tork handdoekjes.
 • Heeft een zieke patiënt overgegeven? Zet de ramen en deuren dan minimaal 15 minuten open om de ruimte te laten luchten.
 • Vertonen medewerkers van uw zorginstelling symptomen van besmetting met het norovirus? Stuur hen dan direct naar huis. Ze mogen pas weer aan het werk als ze minimaal 24 uur geen klachten meer hebben gehad.

Hoe wordt infectie met het norovirus behandeld?

Medisch onderzoekEr is geen medicijn tegen het norovirus. De beste manier om een norovirus patiënt te behandelen is door te zorgen dat hij of zij zoveel mogelijk rust neemt. Veelvuldig braken en diarree kunnen al snel leiden tot dehydratatie. Dit kan gevaarlijk zijn, dus het is van essentieel belang dat de patiënt voldoende drinkt. Thee, water, bouillon en oral rehydration salts (ORS) kunnen uitdroging voorkomen.
Bij gezonde volwassenen gaan de klachten doorgaans na 1 tot 4 dagen vanzelf over. Kinderen, ouderen en andere mensen met een verminderde weerstand kunnen tot een week na de besmetting last houden van klachten. Indien de klachten langer dan een week aanhouden of de patiënt ernstig verzwakt is, wordt geadviseerd contact op te nemen met de huisarts.

Tot slot

Het waarborgen van een goede hygiëne is het beste dat u kunt doen om besmetting met het norovirus te voorkomen. Wilt u zeker weten dat u in alle opzichten bent voorbereid op een eventuele uitbraak? Klinimed stelt graag een norovirus pakket voor u samen. Neem gerust contact met ons op. Ons gespecialiseerde team staat voor u klaar om u verder te helpen.