• Productexperts uit de zorg
  • Persoonlijke klantenservice
  • Meer dan 5 jaar expertise in medisch materiaal
  • Compleet assortiment meer dan 2.000 producten

Engels Pluksel en het gebruik daarvan

Engels pluksel is specifiek verbandmateriaal gemaakt voor de behandeling van smetten en of smetplekken. In de zorg komt men dagelijks wel smetplekken tegen. Smetten komen vaak voor in de huidplooien en worden vaak in verwarring gebracht met decubitus, schimmelziekten of bacteriele infecties. Een Engels Pluksel gebruikt men dan in de huidplooien om vocht te absorberen. Het is wel duidelijk dat door het verlies van de hoornlaag de huid gevoeliger wordt voor schimmel en bacteriele infecties. Irritatie van de huid, verweking en scheurtjes o.a. zijn allemaal gevolgen van dit soort smetplekken.

Lees hier meer over Engels pluksel

Gebruik een Engels pluksel in de huidplooien

Voor het afdekken van zal op onstoken plekken wordt het pluksel ingezet als een zogenoemde 'zalflap'. Altijd de geruwde, absorberende en pluizige zijde op de huid aanbrengen. Soms wordt er dan Zinkoxidesmeersel FNA op aangebracht  of een barrierecreme, zodat de huidplooien vriendelijker langs elkaar heen kunnen glijden. 

Engelse pluksels kan je dan ook gebruiken in diverse huidplooien bijvoorbeeld onderj de borsten, in de liezen en tussen de tenen. Desgewenst kan je een Engels pluksel nog fixeren met een zwachtel.

Smetten ontstaan door een combinatie van huid-op-huid contact, warmte, vocht en wrijving.  De behandeling bestaat o.a. uit het aanbrengen van een verzorgende zalf zoals zinkolie of zinkoxide. Risicofactoren zijn er bijvoorbeeld bij clienten met: overgewicht, bedlegerigheid, oudere leeftijd, vochtige huid door transpiratie en/of incontinentie.

Preventie van smetplekken

Doe je door bijvoorbeeld in goede huidzorg te voorzien en dus juist geen afsluitende huidcremes te gebruiken, maar verzorgende cremes. Het dagelijks goed wassen en drogen van de huidplooien. Bij gebruik van zeep of vochtige washandjes parfumvrije varianten te gebruiken. Dragen van ademende en absorberende kleding en het aanbrengen van een Engels pluksel of non-woven gaaskompres in de huidplooien. 

3 tips voor het gebruik van een Engels pluksel:

  • Breng in ieder geval bij een huidplooi het pluksel aan met de ruwe absorberende zijde op de huid.
  • Is het Engels Pluksel vochtig? Vervang deze.
  • Vervang een Engels Pluksel minimaal 2 maal daags.

 

Terug naar boven

review customer

Review

"Je zoekt een betrouwbare leverancier nou dan zit je hier goed. Je wordt gebeld als er dingen niet geleverd kunnen worden, er worden alternatieven aangeboden en zeker in deze tijd is dat heel fijn als een groothandel met je meedenkt. We zijn nu voor de kliniek bezig met een maatwerk assortiment en ze helpen me zelfs met inventarisatie van wat ik allemaal heb liggen. Helemaal top dit! Wat zoek je nog meer." - Iris

Nieuwsbrief