• Productexperts uit de zorg
  • Persoonlijke klantenservice
  • Meer dan 5 jaar expertise in medisch materiaal
  • Compleet assortiment meer dan 2.000 producten

Katheter | Siliconen of latex | Klinimed | Uw medische groothandel

Katheters

Urine uit de blaas laten lopen. Daar worden katheters voor gebruikt. Via de plasbuis wordt een katheter ingebracht. Tot in de blaas. Niet een erg fijne ingreep, maar vaak wel noodzakelijk bij bepaalde operaties of behandelingen. 

Lees hier meer over Katheter verblijfskatheter

Verblijfskatheter of ballonkatheter

Is natuurlijk een voorbehouden verpleegkundige handeling en niet zonder reden. Een ballonkatheter, ook wel verblijfskatheter genoemd, is een dun slangetje dat via de plasbuis in de blaas komt. Deze wordt voor een langere periode ingebracht, zodat urine kan worden afgevoerd via de verblijfskatheter. Dit is bijvoorbeeld het geval bij blaasretentie. Want wanneer er urine in de blaas achterblijft doordat er niet goed geplast kan worden, is dit een bron voor infectie en ontsteking. Als dit niet goed behandeld wordt kan er zelfs nierbeschadiging ontstaan. De ballon aan de katheter zorgt voor de fixatie van de katheter in de blaas.

Katheter kopen

Bij het kopen van een katheter zijn er een aantal zaken waar u op zou moeten letten. Zo heeft u in ieder geval de juiste. Een mannelijke verblijfskatheter is zo 40 centimeter lang en een vrouwelijke verblijfskatheter ongeveer 20 centimeter.

Siliconen katheters

Er zijn siliconen verblijfskatheters en siliconen latex verblijfskatheters. Het siliconen materiaal houdt de katheter zo lang mogelijk bacterievrij, maar is wel wat stugger dan een siliconen latex katheter.

Latex katheters

De latex katheter is aan de binnenkant van latex met een siliconen laagje. Zo heeft u de voordelen van beide soorten. Daarentegen kan een 100% siliconen katheter langer blijven zitten. Bij het kopen van een verblijfskatheter moet u goed opletten op de maat. De maatvoering wordt aangegeven in 'charriere' (ch).  De meest voorkomende katheters zijn ch. 12, ch. 14 of ch. 10.

De katheterisatie vindt plaats met behulp van een katheterset. Hierin zit bijvoorbeeld steriel glijmiddel. Welke u ook los kunt bestellen. Let ook op dat bij katheterisatie altijd voldoende handdesinfectie plaatsvindt. Bij voorkeur desinfectie met sterillium med.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan contact met ons op. We helpen u graag verder.

 

 

Terug naar boven

Afmeting

  • ch. 14 (1)

Uitvoering

  • Nelaton (1)

Merk

  • Rusch (1)

Lengte

  • 40cm (1)

Materiaal

  • Latex (1)
review customer

Review

"Je zoekt een betrouwbare leverancier nou dan zit je hier goed. Je wordt gebeld als er dingen niet geleverd kunnen worden, er worden alternatieven aangeboden en zeker in deze tijd is dat heel fijn als een groothandel met je meedenkt. We zijn nu voor de kliniek bezig met een maatwerk assortiment en ze helpen me zelfs met inventarisatie van wat ik allemaal heb liggen. Helemaal top dit! Wat zoek je nog meer." - Iris

Nieuwsbrief