Katheter | Siliconen of latex | Klinimed | Uw medische groothandel

Katheters

Urine uit de blaas laten lopen. Daar worden katheters voor gebruikt. Via de plasbuis wordt een katheter ingebracht. Tot in de blaas. Niet een erg fijne ingreep, maar vaak wel noodzakelijk bij bepaalde operaties of behandelingen. 

Verblijfskatheter of ballonkatheter

Is natuurlijk een voorbehouden verpleegkundige handeling en niet zonder reden. Een ballonkatheter, ook wel verblijfskatheter genoemd, is een dun slangetje dat via de plasbuis in de blaas komt. Deze wordt voor een langere periode ingebracht, zodat urine kan worden afgevoerd via de verblijfskatheter. Dit is bijvoorbeeld het geval bij blaasretentie. Want wanneer er urine in de blaas achterblijft doordat er niet goed geplast kan worden, is dit een bron voor infectie en ontsteking. Als dit niet goed behandeld wordt kan er zelfs nierbeschadiging ontstaan. De ballon aan de katheter zorgt voor de fixatie van de katheter in de blaas.

Katheter kopen

Bij het kopen van een katheter zijn er een aantal zaken waar u op zou moeten letten. Zo heeft u in ieder geval de juiste. Een mannelijke verblijfskatheter is zo 40 centimeter lang en een vrouwelijke verblijfskatheter ongeveer 20 centimeter.

Siliconen katheters

Er zijn siliconen verblijfskatheters en siliconen latex verblijfskatheters. Het siliconen materiaal houdt de katheter zo lang mogelijk bacterievrij, maar is wel wat stugger dan een siliconen latex katheter.

Latex katheters

De latex katheter is aan de binnenkant van latex met een siliconen laagje. Zo heeft u de voordelen van beide soorten. Daarentegen kan een 100% siliconen katheter langer blijven zitten. Bij het kopen van een verblijfskatheter moet u goed opletten op de maat. De maatvoering wordt aangegeven in 'charriere' (ch).  De meest voorkomende katheters zijn ch. 12, ch. 14 of ch. 10.

De katheterisatie vindt plaats met behulp van een katheterset. Hierin zit bijvoorbeeld steriel glijmiddel. Welke u ook los kunt bestellen. Let ook op dat bij katheterisatie altijd voldoende handdesinfectie plaatsvindt. Bij voorkeur desinfectie met sterillium med.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan contact met ons op. We helpen u graag verder.

 

 

Nieuwsbrief

Vraag een barcode scanner aan!

Vraag een barcode scanner aan!