Klinimed B.V. Tappersweg 8K 2031 ET Haarlem Tel. 085-7441446 info@klinimed.nl

Verblijfskatheters, ballonkatheter wat kies je bij katheterisatie?

Het inbrengen van een verblijfskatheter

Is natuurlijk een voorbehouden verpleegkundige handeling en niet zonder reden. Een ballonkatheter ook wel verblijfskatheter genoemd is een dung slangetje dat via de plasbuis in de blaas komt. Deze wordt voor een langere periode ingebracht, zodat urine kan worden afgevoerd via de verblijfskatheter. Dit is bijvoorbeeld het geval bij blaasretentie, want wanneer er urine in de blaas achterblijft doordat er niet goed geplast kan worden is dit een bron voor infectie en ontsteking. Als dit niet goed behandeld wordt kan er zelfs nierbeschadiging ontstaan. De ballon aan de catheter zorgt voor de fixatie van de catheter in de blaas

Catheter kopen

Bij het kopen van een Catheter zijn er een aantal zaken waar u op kunt letten, zodat u in ieder geval de juiste heeft. Een mannelijke verblijfskatheter is zo 40cm lang en een vrouwelijke verblijfskatheter ongeveer 20cm. Er zijn siliconen verblijfskatheters en siliconen latex verblijfskatheters. Het siliconen materiaal houd de catheter zo lang mogelijk bacterievrij, maar is wat stugger dan een siliconen latex katheter. Deze is aan de binnenkant van latex met een siliconen laagje, zodat u het beste van allebei heeft. Daarintegen kan een 100% siliconen katheter langer blijven zitten. Bij het kopen van een Catheter moet u goed opletten op de maat. Deze gaat in de maat charriere de meest voorkomende catheters zijn ch. 12, ch. 14 of ch. 10. 

De katheterisatie vindt plaats met behulp van een katheterset hierin zit bijvoorbeeld steriel glijmiddel welke je ook los kan kopen. Let ook op dat bij katheterisatie altijd voldoende handdesinfectie plaats vindt bij voorkeur met sterillium med.

 

 

Nieuwsbrief

Vraag een barcode scanner aan!

Vraag een barcode scanner aan!