Klinimed B.V. Tappersweg 8K 2031 ET Haarlem Tel. 085-7441446 info@klinimed.nl

Verblijfskatheters

De verblijfskatheter is een verblijfskatheter die in de blaas wordt gebracht om de urine uit de blaas af te voeren. Aan het uiteinde van de verblijfskatheter zit een ballonnetje dat gevuld wordt met water om te voorkomen dat de verblijfskatheter uit de blaas glijdt. Verblijfskatheters worden ook wel eens een ballonkatheter of foley katheter genoemd. 

Er zijn verschillende soorten verblijfskatheters voor mannen en verblijfkatheters voor vrouwen. Het grootste verschil zit in de lengte van de verblijfskatheter. Een verblijfskatheter voor de man is doorgaans 40cm en voor de vrouw 20cm. 

Daarnaast is er ook de Tiemann verblijfskatheter. Dit is een katheter met een gebogen punt, bedoelt voor mannen. Deze ballonkatheter wordt op advies van een arts gebruikt bij bijvoorbeeld prostaatvergroting, zodat de ballonkatheter makkelijker geplaatst kan worden. 

Bij Klinimed kunt u ook terecht voor een suprapubische katheter. Dit is ook een verblijfskatheter, deze wordt niet via de urineweg ingebracht maar in de onderbuik. De Suprapubische katheter wordt chirurgisch ingebracht in het ziekenhuis. Het wisselen van de Suprapubische katheter gebeurt doorgaans door een verpleegkundige. Voor het verwisselen van een suprapubische katheter raden wij u natuurlijk aan de meest hoogwaardige kwalitatieve verblijfskatheter te kiezen.

Naast alle bovenstaande varianten bestaat er ook nog de optie voor een tweeweg of een drieweg verblijfskatheter. Een driewegkatheter wordt vaak gebruikt bij continue blaasspoeling. 

Als dat nog niet genoeg is dan is het ook van belang welke diameter verblijfskatheter u heeft. De diameter wordt vaak aangegeven in een Franse maatgeving de Charriere. oftewel de Ch. Dit wordt soms ook wel eens French of Fr. genoemd. 

 

Nieuwsbrief

Vraag een barcode scanner aan!

Vraag een barcode scanner aan!