Home » Blog » De belangrijkste verschillen tussen hechtdraden

De belangrijkste verschillen tussen hechtdraden

Door: Jamie Roozen2022-03-30 09:22:17

Het assortiment van Klinimed bestaat uit verschillende hechtdraden. Elk hechtdraad heeft zijn voordelen. In deze blog kun je er achter komen welke hechtdraad je voor wat kunt gebruiken.

PDS hechtdraad

PDS staat voor Plus Antibacteriële polydioxanone hechtdraad. Dit hechtdraad wordt gemaakt van polyesterpoly. Dit hechtdraad is niet antigeen en ook niet pyrogeen waardoor het slechts een minimale weefselreactie geeft wanneer dit wordt aangebracht. Dit hechtdraad is bedoeld om te gebruiken op zacht weefsel en ook wordt het veel in de oogheelkunde gebruikt. Deze hechtingen zijn namelijk absorbeerbaar voor de huid.

Vicryl rapide hechtdraad en vicryl hechtdraad

Vicryl rapide is echter vervaardigd uit een polymeer met een laag moleculairgewicht, hierdoor verliest het sneller zijn treksterkte. Dit is dan ook het verschil tussen deze hechtdraden. Door deze eigenschap is vicryl rapide hechtdraad de ideale hechtdraad voor alle toepassingen waarbij het te hechten weefsel slechts een korte wondondersteuning nodig heeft. Hierdoor is dit hechtdraad ideaal bij ingrepen zoals:

• Episiotomie

• Circumcisie

• Huidhechtingen bij kinderen

• Slijmvlieshechtingen in de mondholte

 

 

Vicryl hechtdraad is een sterk en gevlochten oplosbaar hechtdraad. Doordat dit hechtdraad uit een stuk lijn bestaat is het een betrouwbare hechtdraad. Het hechtdraad is voorzien van een coating zodat het draad makkelijker door weefsel glijdt en knopen makkelijker te leggen zijn. Het voordeel aan dit hechtdraad is dat het zelf oplosbaar is en dat het niet hoeft te worden verwijderd als de hechting genezen is. Ook is hierdoor het voordeel dat het weefsel weinig weefselreactie heeft. Vicryl hechtdraad behoud zijn treksterkte 3-5 weken lang en het verminderd op den duur dat de hechting geneest.

Monocryl hechtdraad

Monocryl hechtdraad veroorzaakt allereerst weinig weefselreactie. Wel duurt de oplosbaarheid langer, dit kan 3 tot 4 maanden lang duren. Het verliest ook sneller zijn treksterkte dan de meeste andere hechtdraden. Een monocryl hechting is goed inzetbaar voor subcutane hechtingen. Dit zijn hechtingen die gezet worden onder de wondrand. Meestal worden deze gezet bij diepe wonden. Monocryl hechtdraden worden gemaakt van een materiaal genaamd poliglecaprone 25. Dit is een mix van een glycolide en epilson-caprolacton. Het synthetische materiaal is ontworpen om de schade minimaal te houden wanneer het door het weefsel heen gebracht wordt.

Ethilon hechtdraad

Tot slot heb je nog ethilon hechtdraad. Dit hechtdraad is niet oplosbaar dus moet als de hechting geheeld is eruit worden gehaald. Wel is het zo dat dit hechtdraad bacteriegroei minimaliseert en dat het weefsel niet heel erg wordt aangetast. Ethilon is polyamide 6 en 66 en is een synthetische stof. Het wordt geadviseerd deze hechtdraad te gebruik bij zacht weefsel. Het is ontworpen om soepel door het weefsel heen te gaan en om daarmee ook het gebruiksgemak beter te maken. Door de bijzondere sterkte en elasticiteit van deze draad kan dit hechtdraad zelfs worden gebruikt tijdens microchirurgie, wanneer u het dunste ethilon hechtdraad gebruikt kan dit bijvoorbeeld worden ingezet bij oogchirurgie.

Hechtdraden bij Klinimed bestellen?

Bij Klinimed hebben wij al deze hechtdraden in het assortiment. Heeft u verder nog vragen over een hechtdraad of wilt u andere informatie? Onze klantenservice staat altijd voor u klaar. U kunt ons telefonisch bereiken maar ook via de e-mail kunt u vragen stellen. Onze missie is dan ook het ontzorgen van de zorg!