Ophthalmoscoop

Wat is een ophthalmoscoop? Een ophthalmoscoop wordt in het Nederlands ook wel een oogspiegel genoemd. Het instrument wordt door een arts gebruikt om uw netvlies (retina) te inspecteren.

Het oog is een retrorefelector

Onze ogen werken als een retroreflector. Dat wil zeggen dat het binnenste van een oog alleen zichtbaar is als de arts en de lichtbundel via dezelfde weg het oog ingaan. Vroeger gebeurde dat met een holle spiegel die een arts op zijn voorhoofd droeg en waar hij doorheen kon kijken, terwijl het licht in de spiegel weerkaatste en als een bundel het oog instraalde. Deze oogspiegel is in 1851 uitgevonden door de Duitse wetenschapper en arts Hermann von Helmholtz. De Berlijnse wetenschapper vond de oogspiegel uit om aan zijn studenten te laten zien waarom katten soms een gloed van reflecterend licht in de ogen hebben. Later, in 1880, vond hij ook nog de ophthalmometer uit. Daarmee wordt de kromming van de voorkant van het hoornvlies gemeten.

Moderne ophthalmoscoop

Oogspiegels worden tegenwoordig door artsen alleen nog in stripboeken of in tonbeelstukken gedragen. De moderne ophthalmoscoop heeft ingebouwde verlichting. Daarmee zijn ze een stuk handzamer. Er kan gekozen worden voor instrumenten die werken met snoer/stekker of die werken op (oplaadbare)batterijen.

Bij Klinimed kunt u ophthalmoscopen vinden van de merken Welch Allyn en het Duitse Heine. Verder hebben wij ook een ruim assortiment aan andere medische apparatuur zoals onder andere spirometers, otoscopen en onderzoekslampen. Wilt u meer informatie? Neemt u dan contact met ons op. Ons enthousiaste team helpt u graag.