Scalpel en scalpelmesjes van Swann Morton - Alles voor chirurgie

 

scalpel-voor-chirurgie

Scalpel en scalpelmesjes

Voor chirurgisch gebruik worden scalpels ingezet, omdat ze vlijmscherp zijn en daarom makkelijk door weefsel snijden. De alom bekende swann morton scalpel wordt vervaardigd van chirurgisch carbonstaal volgens BS2982 en BS EN27740. Het maken van menig incisie gebeurt met een scalpelmesje van Swann Morton. 

De oorsprong van het woord laat zich herleiden tot het Latijnse Sclapellum, Scalprum (mes) en uiteindelijk weer van scalpere (snijden) komt.

Lees hier meer over Scalpel

De meest gebruikte scalpel en scalpelmesjes van Swann Morton

De meest gebruikte scalpelmesjes zijn de mesjes met typenummer 15 en de scalpels met nummer 11. Het mesje nummer 15 is een klein mesje met een buikje oftewel een curve in het snijvlak en bij uitstek geschikt voor kleinere operaties. Mesje nummer 11 heeft een spitse punt met een recht snijvlak en wordt gebruikt in combinatie met een mesheft nummer 3.

Een mesheft oftewel een scalpelhouder past bij specifieke mesjes. Het meest gebruikte mesheft is nummer 3 hierop passen namelijk mesjes nummer 11,15,12,13,10, 9,16 althans als u Swann Morton scalpels gebruikt. 

Bij mesheft nummer 4 kunt u uit met de volgende scalpelmesjes typenummer: 18, 19, 20, 21, 22, 22A, 23, 24, 25, 25A, 26, 27 en 36.

Chirurgische toepassingen waarbij een scalpel o.a. gebruikt wordt: (Leeuwenberg, 1997)

  • Abcesdrainage
  • Steekincisie
  • Uitsnijden van Clavi oftewel likdoorns

Veilig scalpelmesjes verwijderen 

In ons assortiment kunt een keuze maken uit disposable steriele scalpels met heft of disposable steriele scalpels zonder heft. Mochten de scalpelmesjes die u specifiek nodig heeft niet in ons standaard assortiment staan dan kunnen wij deze desgewenst bestellen. Het voordeel van een disposable scalpel is dat u natuurlijk onnodige handelingen voorkomt zoals het plaatsen van een scalpelmesje op het mesheft, maar daarnaast voorkomt u ook het eraf halen van het scalpelmesje wat vaak met enigszins wat kracht dient te gebeuren. Meestal doet men dit met behulp van een Mosquito klem.

Juist hiervoor hebben wij ook een bladeremover in ons assortiment, zodat u incidenten kan voorkomen. 

 

Terug naar boven

Nieuwsbrief