• Productexperts uit de zorg
  • Persoonlijke klantenservice
  • Meer dan 5 jaar expertise in medisch materiaal
  • Compleet assortiment meer dan 2.000 producten

Percutane Endoscopische Gastronomie PEG Sonde

Het gebruik van een PEG sonde

De betekenis van het woordje PEG is percutane endoscopische gastronomie deze sonde, oftewel een PEG sonde, plaatst men om voeding toe te dienen via een opening door de huid en door maagwand in de maag. Vaak is er verwarring tussen een PEG sonde en een voedingssonde, omdat het uiteindelijke doel het geven van eten en voeding via de sonde hetzelfde is. Het verschil tussen de verschillende soorten voedingssonde is vaak de toegangsweg. Zo is er een zogeheten neusmaagsonde, welke ingang vind via de neus naar de slokdarm en de maag. Daarnaast is er een button wat vaak een wat meer permanente oplossing is en op een zelfde wijze word ingebracht als een PEG. 

Lees hier meer over PEG sonde

Men plaatst dit soort PEG sonden, omdat er indicatie voor bestaat in de vorm van slikstoornissen, neurologische aandoeningen, maligniteiten in de slokdarm en dergelijke. Vaak worden deze sondes niet geplaatst als er spraak is van ascites, maagresectie, peritoneaal dialyse of een gestoorde bloedstelling. Men plaatst een PEG sonde met behulp van een endoscoop vaak voor een wat langere periode. 

Verzorgen van een PEG sonde en de stoma

Omdat een voedingskatheter via de buikwand geplaatst word en voor langere tijd kan blijven zitten hoeft deze niet vaak vervangen te worden. Dit scheelt infectiegevaar, maar met een langere verblijfsduur ontstaat natuurlijk wel een risico op een verstopte peg sonde. Het is van belang bij de verzorging van een peg sonde dat deze goed doorgespoeld wordt met een spuit, de juiste pleisters gebruikt worden ter preventie van infectie en ook de juiste fixatiepleisters gebruikt worden voor het op zijn plaats houden van de voedingskatheter. Het verzorgen van een PEG sonde is in de wet BIG ook een voorbehouden handeling.

Polyurethaan het ideale materiaal voor een voedingssonde

Bijna alle voedingssondes die wat langer in het lichaam moeten blijven, of dit nou een PEG, Mickey button of neusmaagsonde is word bij voorkeur geleverd in Polyurethaan. Polyurethaan is minder gevoeelig voor maagzuur, transparant, zacht en weefselvriendelijk waardoor het goed langer kan blijven zitten. Dit zonder irritatie en roodheid te veroorzaken of reacties met het weefsel. Daarnaast is de sonde dan dus PVC, DEHP en Latexvrij. 

Terug naar boven

review customer

Review

"Je zoekt een betrouwbare leverancier nou dan zit je hier goed. Je wordt gebeld als er dingen niet geleverd kunnen worden, er worden alternatieven aangeboden en zeker in deze tijd is dat heel fijn als een groothandel met je meedenkt. We zijn nu voor de kliniek bezig met een maatwerk assortiment en ze helpen me zelfs met inventarisatie van wat ik allemaal heb liggen. Helemaal top dit! Wat zoek je nog meer." - Iris

Nieuwsbrief