• Productexperts uit de zorg
  • Persoonlijke klantenservice
  • Meer dan 5 jaar expertise in medisch materiaal
  • Compleet assortiment meer dan 2.000 producten

Ophthalmoscoop

Wat is een ophthalmoscoop? Een ophthalmoscoop wordt in het Nederlands ook wel een oogspiegel genoemd. Het instrument wordt door een arts gebruikt om uw netvlies (retina) te inspecteren.

Het oog is een retrorefelector

Onze ogen werken als een retroreflector. Dat wil zeggen dat het binnenste van een oog alleen zichtbaar is als de arts en de lichtbundel via dezelfde weg het oog ingaan. Vroeger gebeurde dat met een holle spiegel die een arts op zijn voorhoofd droeg en waar hij doorheen kon kijken, terwijl het licht in de spiegel weerkaatste en als een bundel het oog instraalde. Deze oogspiegel is in 1851 uitgevonden door de Duitse wetenschapper en arts Hermann von Helmholtz. De Berlijnse wetenschapper vond de oogspiegel uit om aan zijn studenten te laten zien waarom katten soms een gloed van reflecterend licht in de ogen hebben. Later, in 1880, vond hij ook nog de ophthalmometer uit. Daarmee wordt de kromming van de voorkant van het hoornvlies gemeten.

Moderne ophthalmoscoop

Oogspiegels worden tegenwoordig door artsen alleen nog in stripboeken of in tonbeelstukken gedragen. De moderne ophthalmoscoop heeft ingebouwde verlichting. Daarmee zijn ze een stuk handzamer. Er kan gekozen worden voor instrumenten die werken met snoer/stekker of die werken op (oplaadbare)batterijen.

Bij Klinimed kunt u ophthalmoscopen vinden van de merken Welch Allyn en het Duitse Heine. Wilt u meer informatie? Neemt u dan contact met ons op. Ons enthousiaste team helpt u graag.

review customer

Review

"Je zoekt een betrouwbare leverancier nou dan zit je hier goed. Je wordt gebeld als er dingen niet geleverd kunnen worden, er worden alternatieven aangeboden en zeker in deze tijd is dat heel fijn als een groothandel met je meedenkt. We zijn nu voor de kliniek bezig met een maatwerk assortiment en ze helpen me zelfs met inventarisatie van wat ik allemaal heb liggen. Helemaal top dit! Wat zoek je nog meer." - Iris

Nieuwsbrief