Home » Blog » De 5 belangrijkste producten om infecties te voorkomen

De 5 belangrijkste producten om infecties te voorkomen

Door: Jamie Roozen2022-02-09 16:03:07

Het overdragen van infecties dient te allen tijde te worden voorkomen. Vooral tijdens deze langdurige corona-periode ligt de nadruk nog meer op het gebruik van beschermmiddelen en infectiepreventie producten. Producten die de kans op overdracht van bacteriën en infecties behoorlijk verkleinen.

Bacteriën weten gemakkelijk hun weg naar buiten te vinden. Hygiëne en bescherming zijn van groot belangrijk. Vooral in de medische wereld ligt de focus erg op het werken met de juiste en kwalitatieve beschermmiddelen. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: zorgvuldig en hygiënisch werken is van een ongekend belang. Daarom nog maar eens de 5 belangrijkste producten om infecties te voorkomen op een rijtje.

1. Het mondkapje

De absolute nummer één is het medische mondkapje. Het mondkapje is tijdens de coronaperiode veelvuldig ingezet als beschermmiddel om het virus niet over te kunnen dragen. In supermarkten, het gemeentehuis, ziekenhuizen of het openbaar vervoer. Voordat je een mondkapje gebruikt, is het goed om te weten dat er verschillende mondmaskers zijn.

Mondneusmaskers zijn er in verschillende soorten. Er bestaan niet-medische mondkapjes en medische mondkapjes. Niet-medische mondmaskers worden over het algemeen gebruikt in openbare ruimtes en het openbaar vervoer. De maskers bevatten geen officiële aanduidingen. Tevens staat er geen CE-markering of medische claim op de verpakking. Of een tekst die een verwijzing geeft naar deze norm.

De chirurgische mondmaskers bestaan uit type I, II en IIR. Deze mondmaskers worden gedragen in de (medische) zorg tijdens het verzorgen en behandelen van patiënten. De maskers beschermen patiënten tegen micro-organismen. Aandachtspunt is wel dat deze chirurgische maskers minder straks aansluiten op het gezicht in vergelijking met FFP-mondmaskers. Het gevolg is dat ze minder effectief zijn tegen virussen van buitenaf.

FFP-maskers zijn onderverdeeld in FFP1, FFP2 en FFP3-maskers. Van de persoonlijke beschermingsmiddelen worden FFP2 maskers ook in de medische wereld gebruikt. Het voordeel van deze mondneusmaskers is dat ze volledig op het gezicht aansluiten. Daarnaast beschermen ze de gebruiker tegen het inademen van allerlei schadelijke stoffen (ook virussen). Schadelijke stoffen die via de lucht verspreid kunnen worden. De FFP-klasse duidt aan hoe goed het masker filtert bij het inademen van schadelijke stoffen.

Lees hier meer over het verschil tussen niet-medische mondkapjes en medische mondkapjes.

2. Medische handschoenen

Om de handen goed te kunnen beschermen zijn er diverse medische handschoenen te gebruiken. Ze bieden een goede bescherming tegen infecties en micro-organismen. Naast dat het steriel is voor de patiënt, bescherm je jezelf er ook goed mee. Doordat je constant in aanraking met apparatuur en de persoon zelf bent kunnen er uiteraard veel bacteriën worden overgedragen. Er zijn diverse soorten medische handschoenen: nitril, latex en vinyl. Nitril handschoenen zijn van een sterk synthetisch rubber. Door deze stevigheid ontstaan minder snel scheuren in de handschoenen. Hierdoor zijn de handschoen wel wat minder elastisch dan de latex handschoenen.

Nitril handschoenen zijn uitstekend te gebruiken voor het veilig en hygiënisch onderzoeken van patiënten. Verder zijn de handschoenen bestand tegen olie, vet en bepaalde chemicaliën.

Latex handschoenen zijn gemaakt van natuurlijk rubber. Ze vallen vooral op door kwaliteit en elasticiteit. Comfort en flexibiliteit omschrijven deze medische handschoenen. Kijk bij het gebruik wel uit als je allergisch bent voor latex. Nitril of vinyl is dan een betere keuze.

Vinyl handschoenen zijn gefabriceerd met soepel PVC. In tegenstelling tot latex en nitril is het materiaal van deze handschoenen wat minder stevig. Wel zijn vinyl handschoenen bestand tegen olie, vet en zuren.

3. Isolatiejassen

Met een isolatiejas kun je jouw eigen kleding en een groot deel van je lichaam beschermen. Op die manier is minder kans op infectie en de overdracht van bacteriën en virussen. Isolatiejassen (ook wel MRSA-jassen genoemd) worden daarom vooral in de medische wereld gebruikt. Door artsen, verpleegkundigen en bezoekers van patiënten die op de IC liggen. Zo kan de overdracht van bacteriën en micro-organisme worden voorkomen. Bij het aanschaffen van isolatiejassen is het belangrijk om er rekening mee te houden dat het soort isolatiejas en de kwaliteit van elkaar kunnen verschillen.

Zo zijn er isolatiejassen die worden gebruikt wanneer er licht tot weinig spatten en vloeistoffen aanwezig zijn bij verpleging van de patiënt. Een goed voorbeeld is de beschermjas van Barrier. Andere isolatiejassen beschikken over een speciale PE coating. Deze beschermt patiënt en medewerker tegen de overdracht van micro-organismen. Tegelijkertijd laten deze jassen moeilijk vocht door. Diverse isolatieschorten met PE coating zijn geschikt voor gebruik bij bijvoorbeeld cytostatica-patiënten en bij MRSA. De plastic coating op de isolatieschorten beschermt de verpleegkundige tegen vocht en aerosolen. Schorten met lange mouwen worden ingezet bij MRSA, ESBL en Cytostatica. Veel isolatiejassen zijn tegenwoordig herbruikbaar en kunnen meerdere keren worden gewassen.

De Barrier Isolatiejas met PE coating, van Klinimed.

4. Desinfectiemiddel

Desinfectiemiddel is belangrijk voor een steriele omgeving en ook om steriel te werken tijdens bijvoorbeeld een operatie. Het is belangrijk om voor en na het aantrekken van medische handschoenen jouw handen te desinfecteren met handdesinfectiemiddel. Ook is het belangrijk dat je na de operatie alles goed schoonmaakt met een desinfectiemiddel voor oppervlakken. Zo is de hygiëne te allen tijde gewaarborgd. 
 
Het belangrijkste actieve component is alcohol, waarmee micro-organismen zoals bacteriën en virussen worden gedood of vernietigd. Niet elk product bestrijdt alle virussen en het is daarom belangrijk hiervoor het juiste product te gebruiken. 
Met de desderman handdesinfectie producten kunt u virussen bestrijden. Bezoek onze desderman producten pagina voor meer informatie.

5. Handalcohol

Tijdens de coronaperiode is het bijna onmogelijk dat je dit nog niet hebt gezien: handalcohol! Vaak tref je het aan in een dispenser of in een paal bij de ingang van winkels, ziekenhuizen of andere openbare gelegenheden. Rondom de coronaontwikkelingen zijn mensen veel vaker hun handen met alcohol aan het desinfecteren. In plaats van alleen wassen biedt dit namelijk meer veiligheid en het doodt bacteriën. Sowieso is het handig om altijd een klein flesje handalcohol bij je te hebben. Handalcohol moet in Europa ook voldoen aan het EN 1500 label. Dit is de Europese norm voor handontsmetting.

Grijp niet mis en voorkom verspilling!

Voor veel medische instellingen is het uiteraard zeer belangrijk om altijd voldoende spullen zoals disposables en infectiepreventieve producten om voorraad te hebben. Vooral tijdens corona – maar ook daarbuiten – wordt er een flink beroep gedaan om deze instellingen om de voorraad op peil te hebben. Grote risico’s die dit met zich meenemen is dat spullen over datum raken of dat de voorraad niet op orde is en er wordt misgegrepen. Dit is juist wat Klinimed wil voorkomen. Klinimed is gespecialiseerd om samen met een medische klant een plan op te stellen hoe verspilling en misgrijpen van product kan worden tegengegaan. Interesse? Neem contact hierover op met Dave (tel. 06-83703013) of Annemarie (tel. 06-27234950) van Klinimed.