Home » Blog » Hoe veilig is een FFP masker voor medisch gebruik?

Hoe veilig is een FFP masker voor medisch gebruik?

Door: Dave Griffioen2021-02-18 13:08:00

Een FFP mondmasker is een filtering face piece, welke wordt gebruikt om u te beschermen als drager tegen bacteriën en virussen. De FFP1, FFP2 en FFP3 mondkapjes geven de hoogste beschermingsgraad, maar hoe veilig is zo'n mondkapje nou ten tijde van Corona ? Iedereen is gelukkig al expert, maar nog niet op de hoogte van baanbrekende nieuwe onderzoeken en inzichten. 

Veiligheid FFP maskers

Welk mondmasker moet je dragen bij Corona?

 

 

 

 

De V&VN is al duidelijk iedere zorgverlener aan een FFP2 mondkapje. Dat beschermt beter, maar in hoeverre is daar wetenschappelijk bewijs voor? Wij zijn geen wetenschappers, maar hebben zeker wat interessante onderzoeken, feitjes en weetjes gelezen die wij graag delen die het gebruik ervan uiteraard ondersteunen.

 

Nieuwe inzichten over verspreiding van Corona en het preventief dragen van mondkapjes

1. Asymptomatische verspreiding van Covid-19 komt grotendeels door aerosolen die vrijkomen tijdens het spreken. Deze aerosolen zijn voor 80% kleiner dan <1 mu en kunnen afhankelijk van de luchtvochtigheid en grootte tot wel 67 uur in de lucht blijven hangen. Ook kunnen deze zich over grote afstanden verspreiden.* (zie onderaan het ondersteunende onderzoek)

 

2. Bij hoesten en niezen komen vaak druppeltjes of aerosolen vrij van 5-10mu in diameter.

 

3. 3-laags chirurgische ofwel medische maskers worden binnen de medische normering EN14683 op de bacteriële filtratie van aerosolen getest tussen de 1 en 5 mu. vaak is dit een 3mu aerosol waar men mee test. Deze moet dan voor 98% tegengehouden worden.

 

(Geruststellend weetje onze chirurgische maskers houden op 0.5mu alsnog 90% van de partikels tegen)

 

4. FFP maskers (1- ,2- en 3) worden geclassificeerd aan de EN149. Hierbinnen wordt getest met deeltjes met een afmeting tussen de 0,02 en 0,6 mu.

 

5. EN149 en FFP kijkt naar filtercapaciteit op 0.3mu, 0.5mu, 1.0mu, 3.0mu en 5.0mu en moet daarin een bepaalde norm halen. FFP1 mag slechts 20% doorlaten op alle vlakken, FFP2 mag 6% doorlaten en FFP3 slechts 2%

 

6. Aerosolen van 5mu of kleiner kunnen tot in de longblaasjes terecht komen en vinden daar een rijke voedingsbodem voor replicatie en verspreiding.

 

Wat is een goed FFP masker?

 

Een medisch mondneusmasker moet voldoen aan de europese FFP standaard. FFP staat voor Filtering Face Piece en is dus een filterend gezichtsmasker die beschermt bij het ademhalen. De hoogte van het getal achter FFP, dus FFP1, FFP2 of FFP3 geeft aan hoe goed de filtratie van het masker is. Hoe hoger het FFP getal hoe meer je beschermt bent tegen gevaarlijke stofjes zoals bacterie- en virusdeeltjes in de lucht die je kan inademen. Zowel in de industrie en in medische isolatie worden deze maskers gebruikt. 

Een goedgekeurd FFP-masker is voorzien van een CE markering met het cijfer van een genotificeerde instantie die door de overheid wordt aangewezen om te onderzoeken of de maskers van allerlei fabrikanten voldoen. Let op: ook de notified body moet goedgekeurd zijn door de overheid voor het veld wat ze onderzoeken, zodat er niet valse testcertificaten en testrapporten tot stand komen. Let op: een notified body hoort een fysieke test van het daadwerkelijke product te doen en niet alleen het testrapport te bekijken en te beoordelen.

 

Kortom een FFP2 en FFP3 masker biedt meer bescherming bij kleinere aerosolen. Waar komen deze veel voor? Denk hierbij aan aerosolvormende handelingen zoals: 

  • Uitzuigen van de luchtwegen

  • Verzorging van een tracheostoma

  • Vernevelen van de luchtwegen

  • Gebruik van een larynxmasker

  • Aansluiten- en afkoppelen van beademing

  • Induceren van sputum (het ophoesten van slijm)

Zie hier ook de uitgebreidere leidraad van de Federatie Medische Specialisten

 

Hoe draag je nou een FFP2 of FFP3 masker?

 

Dat kan soms best ingewikkeld zijn vooral bij 3-luiks modellen zoals 3M en Temra. Gelukkig is na enige gewennig dit masker eenvoudig op te zetten en zit deze erg goed op alle hoeken, kuiltjes en plaatsen op het gezicht. Deze aflsuiting waarborgt inwaartse en uitwaartse lekkage van aerosolen. Let dus op dat je deze goed opzet en afdoet.

Instructies voor het opzetten van 3M medische FFP2 maskers

 

 

Wat kan je nog meer doen? 

1. Bij verzadiging je masker sowieso vervangen (ca. om de 2,5 - 4 uur)

2. Overweeg een plastic faceshield te dragen voor je gezicht & in ieder geval wat spatbescherming voor de ogen.

3. Zet het raam open en volg de richtlijnen van het RIVM 

(als het te koud is trek een jas aan ;-) 

 Bernie Sanders

(aanvullend onderzoek: klik hier)