Klinimed B.V. Tappersweg 8K 2031 ET Haarlem Tel. 085-7441446 info@klinimed.nl

Blog

Klinimed Blog - Hier vind je tips & tricks over producten en handelingen voor in de zorg.

Besproken onderwerpen:

 

Het kiezen van de juiste stethoscoop

  • Het kiezen & eerste gebruik van een stethoscoop
  • Reflectie griepprik periode - 2 tips voor het waarborgen van de veiligheid.
  • MRSA, hoe ga je er mee om? 
  • Voorkom natte schoenen bij het douchen van een client.

 

 

Stethoscoop_Klinimed 

 

Litmann Classic 3 Stethoscoop

Van het kiezen van de stethoscoop die het beste bij jou past tot het eerste gebruik,

wij hebben de belangrijkste punten voor jou op een rijtje gezet.

 

Het kiezen van de juiste stethoscoop

Hoe beter de kwaliteit van jouw stethoscoop, hoe makkelijker het is om te luisteren naar het lichaam van jouw patiënt.

 

Waar moet je op letten:

  • Stethoscopen met een enkele slang zijn beter dan met dubbele slang omdat deze samen kunnen wrijven. Dit geluid kan het moeilijker maken om hart geluiden te horen.
  • Een dikke, korte en relatief stijve slang is het best, tenzij je van plan bent om de stethoscoop om je nek te dragen. In dat geval is een langere buis beter.
  • Zorg er altijd voor dat de buizen vrij zijn van lekkage door te tikken op het membraan (platte zijde). Gebruik de oor stukken om te luisteren wanneer je erop tikt, als je niets hoort is er mogelijk een lek.
  • Selecteer het juiste kopstuk

Het kan zijn dat er voor jouw stethoscoop verschillende kopstukken beschikbaar zijn. Er zijn namelijk verschillende maten voor volwassen en kinderen, kies het juiste stuk afhankelijk van jouw doelgroep.

 

Als je een stethoscoop wilt met hoge geluidskwaliteit, zou je kunnen overwegen een elektronische stethoscoop te nemen. Een elektronische stethoscoop versterkt geluiden waardoor het makkelijker is om naar hart en longen te luisteren. Houdt er wel rekening mee dat deze hoger zijn in kosten.

 

Eerste gebruik van de stethoscoop

Voor het eerste gebruik zorg je dat je in een stille ruimte bent zodat je goed kan luisteren zonder invloed van achtergrondgeluiden.

 

Oordelen

De oordelen zorgen ervoor dat de gehoorgang luchtdicht wordt afsloten.

Voor optimaal gebruik is het belangrijk dat:

-       De oordelen naar voren wijzen en redelijk afsluiten om overige geluiden te verminderen.

-       De oordelen niet te strak of te los in het oor zitten. Verstel waar nodig.

 

Gebruik het membraan of de “klok”

Het membraan of platte zijde is beter voor het luisteren naar medium tot hoge toon geluiden. Daarin tegen is de klok of pediatrische zijde meer geschikt om te luisteren naar lage toon geluiden.

 

Positie van de patiënt & stethoscoop

De houding van de patiënt heeft invloed op het gebruik van de stethoscoop. Zo is het bijvoorbeeld beter als de patiënt zit wanneer je luistert naar de longen. Wanneer de patiënt ligt is het weer gemakkelijker om naar het hart of de buik te luisteren wanneer.

 

Beweeg de stethoscoop zo min mogelijk om geruis door de verplaatsing te voorkomen. Uit coulance voor jouw patiënt kan je het kopstuk over je mouw wrijven voor gebruik zodat deze minder koud aanvoelt of gebruik een anti-koude ring. 

 

Bekijk de verschillende Stethoscopen die Klinimed aanbiedt hier.

 


 

 Girepprik

Hoeveel injecties heeft u verricht deze griepprik periode?

Of het gaat om één of honderden, het waarborgen van veiligheid is van groot belang. Om u hierbij te helpen hebben wij een aantal tips op een rijtje gezet.

 

Veilig naald gebruik

Hoe verkomt u de kans dat iemand zich kan prikken aan de naald?

 

Het terugplaatsen van een klepje op een naald na gebruik hoeft niet meer. De CL-A Clik-lok veiligheidsspuit helpt u de veiligheidsvoorzieningen een stap verder te nemen. Na het injecteren kunt u de naald de spuit intrekken en blokkeren. Hierdoor kan niemand zich nog aan de naald prikken en kunt u deze veilig opbergen in een naaldencontainer. In deze video wordt uitgelegd hoe het precies werkt.

 

Natuurlijk is de luer-lock injectiespuit met veiligheidsvoorziening te gebruiken in combinatie met alle standaard injectienaalden.

 

Opbergen van uw naald

Zoals na elke injectie bergt u de naald op in een naaldencontainer om de veiligheid te waarborgen. Wist u dat deze in verschillende formaten komen? Zo kunt u voor een huisbezoek een kleinere, draagbare versie meenemen waarvoor op de praktijk een grote voorziening maximaal rendement oplevert. Voor meer informatie over de mogelijkheden kunt u hier vinden.

 


 

MRSA

MRSA, hoe ga je ermee om?

 

Wat is MRSA?

Meticilline Resistente Staphylococcus Aureus of kort MRSA, is een bacterie die qua gedrag en verspreiding overeenkomt met de huidbacterie Staphylococcus Aureus. De bacterie is moeilijk te bestrijden, omdat deze ongevoelig of resistent is voor de meeste antibiotica. Een besmetting is vooral gevaarlijk voor mensen met een verminderde weerstand. De bacterie vormt dan ook voornamelijk voor zorgorganisaties zoals ziekenhuizen en verpleeghuizen een grote bedreiging.

 

Verspreiding

De bacterie wordt meestal overgedragen door cliënten of medewerkers die in een besmette omgeving zijn geweest. De bacterie nestelt zich in vezels van beddengoed, gordijnen, kleding en schoeisel. Daarnaast houdt deze zich op in stof op de vloeren, muren, plafonds, etc. MRSA verspreidt zich via luchtkanalen, huidschilfers, stof en contact met besmette personen en voorwerpen. 

 

Verspreiding voorkomen?

Bij elk zorg- of onderzoek contact moment met MRSA dient de veiligheid in acht genomen te worden. Zo is het van belang dat de ruimte zorgvuldig smet vrij wordt gemaakt. Ook is het dragen van disposable handschoenen, mondmasker en een isolatieschort met lange mouwen van cruciaal belang.

 

MRSA-pakketten zijn speciaal samengesteld om verdere verspreiding van de bacterie tegen te gaan. Doordat alle benodigdheden in een pakket zitten heeft u alles bij de hand om snel en veilig te werk te gaan. Hierdoor is tijdbesparing en veiligheid gewaarborgd!

MRSA-pakketten komen in verschillende soorten en maten.

 

Een basis MRSA-pakket bestaat uit een paar nitrile handschoenen, een mondmasker en een isolatieschort. Meer uitgebreide pakketten zijn inclusief haarmuts en/of handdesinfectans.

 


 

Voorkom natte schoenen bij het douchen van een client!

Ben jij opzoek naar een gemakkelijke oplossing die natte schoenen voorkomt?  Wij hebben de opties voor jou op een rijtje gezet!

 

#1 Plastic Douchelaarzen

Doordat douchelaarzen van plastic zijn is flexibiliteit gegarandeerd. Ze zijn eenvoudig te bevestigen via een elastiek in de rand. Een ideale oplossing voor droge kleding en schoenen!

 

#2 Disposable schoenovertrekken

Gemaakt van polyethyleen, met 25mu dikte bieden deze disposable schoenovertrekken stevigheid en flexibiliteit. One size fits all, is exact wat u kan verwachten door de universele maat! Een gemakkelijke en goede oplossing voor droge schoenen.