• Productexperts uit de zorg
  • Persoonlijke klantenservice
  • Meer dan 5 jaar expertise in medisch materiaal
  • Compleet assortiment meer dan 2.000 producten

Blog

Medische hulpmiddelen bewaren met warm weer


 Met het warme weer dien je scherp op te letten op medische producten. Zoals teststrips, bloedglucosetesten en steriele handschoenen.

Blootstelling aan hogere temperaturen

Worden teststrips aan hogere of lagere temperaturen blootgesteld dan verantwoord is? Dan kan er een afwijking in de waarden plaatsvinden. De chemische structuur van de polymeermoleculen waaruit bijvoorbeeld plastics en kunststoffen zijn opgebouwd, wordt beïnvloed door de temperatuur en UV-licht.

Kijk daarom ook op het potje van de teststrip. Of de folie waarin de teststrip verpakt zit. Hierop vind je de uiterste houdbaarheidsdatum. Ook vind je daar de bewaartemperatuur. Staan de producten bijvoorbeeld opgeslagen in een GDP-gecertificeerde ruimte? Een ruimte die de temperatuur controleert tussen de 15 en 25 graden Celsius? Hetzelfde geldt natuurlijk voor het vervoer.

Bewaar de medische producten koel en droog

Zorg daarom dat deze medische producten koel en droog bewaard worden in een ruimte die daarvoor geschikt is. Vraag bijvoorbeeld ook of je leverancier gekoeld transport kan aanbieden conform de GDP-richtlijnen.

Het onderstaande voorbeeld illustreert wat temperatuur met medicatie kan doen

Een cliënt gaat op vakantie. Tijdens deze vakantie neemt de cliënt een rugzak mee. Zonder koelelementen. De gemiddelde temperatuur op de bestemming is rond de 30°C. De cliënt heeft het geneesmiddel dat zij gebruikt bij zich. Vanwege een chemische ontleding heeft het geneesmiddel een totale houdbaarheid van drie maanden in de koelkast. De vraag is dan ook, hoe lang kan de cliënt het geneesmiddel op vakantie gebruiken?

In dit voorbeeld is de koelkasttemperatuur 5°C en de maximale bewaartermijn komt overeen met een gehalteachteruitgang van 10%. Als vuistregel geldt dat per 10 graden temperatuursverhoging de ontleding viermaal zo snel verloopt. Bij een temperatuur van 30°C blijkt dan dat de houdbaarheid van het geneesmiddel 32 maal zo kort is (425/10 = 32). Het geneesmiddel kan dus circa 3 dagen buiten de koelkast bewaard worden.

Meer weten over de impact van temperatuur op medische middelen, kijk op de webesite van Reidester.